Mercurius is de binnenste planeet in ons zonnestelsel, hij ligt dus het dichts bij de zon. De gemiddelde afstand tot de zon is 58 miljoen kilometer en dat is binnen de sterrenkunde heel dichtbij. Mercurius is ook de kleinste planeet in ons zonnestelsel. De diameter is 4880 kilometer. Hij is zo ongeveer even groot als onze maan. Maar dat is niet het enige, bovendien lijkt hij ook wel op onze maan, hij is namelijk ook overdekt met kraters.
Klein maar snel Mercurius is een hele kleine planeet en een heel snelle: in slechts 88 dagen draait hij een rondje om de zon. Een jaar op Mercurius duurt dus maar 88 dagen. Om volledig rond zijn as te draaien heeft hij 59 dagen nodig; de aarde doet dit in 24 uur. Dit wil dus zeggen dat een dag op Mercurius wel lang duurt.
Bloedheet en ijskoud
Mercurius kent heel grote temperatuurverschillen. Overdag is het er vreselijk heet, soms tot wel 450 graden Celcius. Dit omdat Mercurius zo dicht bij de zon staat en zo langzaam om zijn as draait. In de nacht daalt de temperatuur tot een 185 graden onder nul. Dit brengt de gemiddelde temperatuur op Mercurius op 167 graden Celsius, op aarde is dit slechts 15 graden Celsius.
Donker en stil
Mercurius heeft bijna geen atmosfeer (dampkring). De atmosfeer is niet dik genoeg om lichtgolven te verstrooien. Hierdoor is de hemel zowel 's nachts als overdag zwart. Ook geluidsgolven kunnen zich er niet verplaatsen...op Mercurius is dus het altijd stil.
---------------------------------------------------------------------
Venus |
Venus is de tweede planeet in ons zonnestelsel. De afstand tot de zon is 108 miljoen kilometer. Venus ligt van alle planeten het dichts bij onze aarde en is ook bijna even groot. Toch lijken ze helemaal niet op elkaar.
Zwavelzuur en CO2De planeet is omgeven door giftige wolken van zwavelzuur. Deze wolken houden de zonnewarmte vast (broeikaseffect), waardoor het er ontzettend heet is...wel 475 graden Celcius. De lucht op Venus bestaat uit koolstofdioxide (CO2) en de atmosfeer is zo dicht dat de luchtdruk er 100 keer groter is dan op aarde. Als je dus op Venus zou staan, zou je helemaal plat gedrukt worden!
Vreemde draaitol
Venus draait heel erg langzaam om zijn eigen as: in 243 dagen. om 1 keer rond de zon te draaien heeft het 225 dagen nodig. Dit wil dus zeggen dat 1dag duurt op Venus langer duurt dan 1 jaar! Venus is ook de enige planeet die linksom zijn eigen as draait. Dit wil dus zeggen dat de zon er dus opkomt in het westen.
Verborgen onder wolkendek
Door de dikke wolken die rond Venus hangen duurde het lang voordat we het oppervlak ervan konden zien. Pas eind de jaren vijftig maakte radartechnologie het mogelijk om door het 30 kilometer dikke wolkendek heen te kijken.
Ochtendster en Avondster
Venus is van alle planeten het makkelijkst te zien vanop aarde omdat ze zo helder is. Dit omdat de bewolking rond Venus veel zonlicht terugkaatst. Je kunt Venus zien vlak na zonsondergang of ´s morgens vlak voor de zon opkomt. |
|